Thursday, 25 December 2014

Kommer Löfven att hoppa?

Den 29 december får vi veta om statsministern tar språnget ut i nyval. Huvuddelen av skulden kan läggas på ett obstruerande populistiskt ytterlighetsparti som troligen kommer skörda stora framgångar i ett kommande val; framgångar som med all sannolikhet kommer leda till ytterligare politiskt kaos i den lilla nationen i Europas periferi – ett kaos som i sin tur riskerar att destabilisera kontinenten.

Så här precis innan slutsignalen ljuder förstår vi dock att intensiva förhandlingar pågår mellan regering och oppositionspartier som möjligen – om än svårligen – kan rädda statsministern och stoppa nyvalet.

Statsministern heter Antonis Samaras, landet är Grekland, ytterlighetspartiet det vänsterpopulistiska Syriza som motsätter sig det av EU, ECB och IMF påbjudna stålbad som sedan några år hudflänger det grekiska samhället (en Syriza-regering kan följaktligen hota eurozonens knaggliga hälsa).

För Stefan Löfven ringer nyvalsklockan samma dag som för Samaras. Men fram till i måndags var det inte fråga om annat än en formalitet, det att Löfven skulle utlysa nyval den 29 december – en formsak ännu när vi jublade över EM-bronset i handboll på söndagskvällen. Bronset erövrade våra damer i en intensiv match mot Montenegro; en gastkramande upplösning på en dramatisk turnering. Vi tycks nu även gå mot en gastkramande upplösning på vad som har varit ett dramatiskt politiskt år.

Av alla delikatesser som kan serveras i handboll är kanske den läckraste en ”japanare – bedriften att under ett språng hoppa in över motståndarnas målgård, fånga bollen i luften och skjuta i mål. Ett motsvarande konststycke i termer av nyval kunde vara att inom tiden av en månad utlysa, hålla och vinna ett nyval. Vilket var vad Japans premiärminister Shinzo Abe nyligen lyckades med. Abe tog språnget ut i nyvalet den 18 november, upplöste underhuset den 21 november, höll och vann valet den 14 december; ett förlopp som onekligen lever upp till det engelska ordet för nyval – snap election.

I jämförelse har Stefan Löfven inte ens börjat hoppa – utlyst nyval – utan bara aviserat att han avser att hoppa den 29 december. Nu är det förvisso inte formellt möjligt för honom att göra annat eftersom extraval inte får utlysas innan en nyvald riksdag suttit i tre månader. Men på måndag lärde vi oss alltså vikten av att göra skillnad på utlysning och avisering av utlysning.

Vad en skribent i söndagens Aftonbladet karaktäriserade som immateriellt skvaller, kom dagen efter att ha materialiserats till en verklig möjlighet. Formalitet blev eventualitet. Ty fackföreningsmannen Löfven tycks möjligen – om än svårligen – kunna förhandla sig ut ur nyvalet, trots allt. Medialäckor lät oss förstå att intensiva (hemliga) överläggningar pågår mellan de borgerliga och regeringen som syftar att finna former för minoritetsregeringar att styra riket; överläggningar som därigenom bär på frön till en borgfred mellan blocken som kan rädda Löfvens regering och stoppa nyvalet.

I handboll brukar man främst se japanare från lag som har säkrat segern och därför har råd att stila. I likhet brukar regeringschefer utlysa nyval när en valvinst tycks säker. Så är varken fallet för Löfven eller Samaras. För bägge fladdrar dock än ett svagt ljus, ett sista flämtande hopp om att de trots allt inte behöver hoppa.

Snart vet vi.

Tar de språnget ut i nyval?

En gastkramande upplösning på ett dramatiskt politiskt år.

Gott Nytt År!  Ευτυχισμένο το Νέο Έτος!